Bu seçimi yapmak için avantaj ve dezavantaj olarak ikiye ayırıp bakmak daha doğru olur. Kamp matları kolay katlanıp taşınabilir ve çok hafiftir az yer kaplar, şişme yataklar eğer arabanız yok ise fazla yer kaplar kolay katlanamaz pek hafif değildir. Kamp matları ısı geçirmez ancak şişme yataklar her ne kadar şişirilip yerden yüksek gibi görünsede aşağıdan soğuğu çeker. Şişme yataklar çok aşırı şişirilmemeli ve altına mutlaka bir şey serilmeli örneğin; battaniye ya da hasır vb.. Her ne kadar pek olmasa da şişme yatakların patlama riski göz önünde bulundurulmalı, ola ki patladı yerde yatmak zorunda kalırsınız. Kamp matları kış aylarında kamp yaptığınız zaman faydalıdır ısı geçirmediğinden dolayı, yok ben sadece yaz aylarında kamp yapıyorum ve konforumdan ödün vermek istemiyorum diyorsanız direkt olarak şişme yatak almalısınız, çünkü şişme yataklar kamp matından çok daha konforludur.
Bende hem şişme yatak hemde mat mevcut hangisini daha çok kullanıyorsun diye sorarsan şişme yatak derim. Mat'ı 2 sene içinde sadece 1 kere kullandım.