Güncelleme Herkes Kendi Dilinde, Hepimiz Aynı Denizde

Mobil Cihaz hakyangler

OltaMisina Founder
OM MasTeR
OM ModeraTör
OM Kullanıcı
Konular
10
Konular
10
OM Yaşı
1 ay 12 gün
1 / 3
0
0
0
0
Hoş geldin · Welcome · Willkommen · Welkom

Bir balıkçı, dünyanın neresinde olursa olsun aynı şeyi bilir: misinanın gerildiği o an, suyun sessizliği, ilk ışıkta denize açılmanın heyecanı. Balık tutmak için ortak bir dile gerek yoktur; çünkü balıkçılığın kendisi zaten ortak bir dildir.

Bugün Olta Misina’ yı bir adım öteye taşıyorum: artık bu ortak dili herkes kendi diliyle konuşabilecek.

Gururla duyuruyorum: Olta Mısına artık çok dilli. Türkçe, İngilizce, Almanca ve Felemenkçe — forumun tamamı, sadece menüleri değil, içeriğiyle birlikte dört dilde yaşıyor ve en güzeli şu: artık kimse kimsenin dilini bilmek zorunda değil. Sen kendi dilinde yazıyorsun, karşındaki kendi dilinde okuyor. Tek kelime yabancı dil bilmeden, kilometrelerce ötedeki bir balıkçıyla aynı sohbetin içindesin.

Bu Sadece Bir “Dil Seçeneği” Değil

Çoğu sitede “dil değiştir” dersin, sadece butonlar ve başlıklar değişir; asıl içerik yine anlamadığın dilde kalır. Artık hangi dili seçersen seç, konuların, gönderilerin, haberlerin, hikaye paylaşımları ve daha fazlasını kendi dilinde okuyorsun. Birinin paylaştığı o muhteşem av taktiği sana kendi dilinde ulaşıyor. Sen ise dilini hiç değiştirmeden, kendi kelimelerinle yazıyorsun gerisini sistem hallediyor. Örneğin; Almanca yazılan bir yazı, Türkiye’ deki diğer kullanıcıya Türkçe, Türkçe yazılan yazı ise Almanya’ da ki kullanıcıya Almanca olarak sunuluyor.

Olta Misina - Çoklu dil sistemi neler sunuyor ?​

• Dört dil, dört temiz adres. Türkçe ana sayfanın yanında /en/, /de/ ve /nl/ — her dil kendi bağımsız evinde.
• Gerçek içerik çevirisi. Sadece arayüz değil; konu başlıkları, mesaj gövdeleri, haberler, pazar ilanları, hikaye paylaşımları ve daha fazlası özenle kurulmuş çeviri sistemiyle her dile aktarılıyor.
• Hikâyeler de çok dilli. Paylaştığın anlık hikâyeler (story) ve altlarındaki yorumlar da çevriliyor; dilini değiştirdiğinde hikâyeler de seninle birlikte o dile geçiyor.
• Kendi dilinde yaz, herkes anlasın. Türkçe bilmek zorunda değilsin. Sen kendi dilinde yazarsın; gönderin diğer herkese onların dilinde ulaşır. Kimse kimsenin dilini öğrenmek zorunda kalmaz.
• Sen seçersin, kimse zorlamaz. Görünür bir dil değiştirici her zaman elinin altında. Hiçbir otomatik yönlendirme yok, istersen değiştirirsin, istemezsen olduğun dilde kalırsın.
• Diline nazik bir merhaba. İlk kez geldiğinde, bağlandığın yere göre sana kendi dilini öneren küçük bir hatırlatma çıkar. Kabul edersen tek dokunuşla geçersin; istemezsen kapatır, yoluna devam edersin.
• Arama motorları seni bulur. Her dil sürümü doğru şekilde tanımlanır; kendi dilinde “balık tutma forumu” arayan biri doğrudan sana ulaşabilir.

Peki Neden?​

Çünkü tutku paylaşıldıkça büyür.
Bir balıkçının bilgisi, bir başkasının denizinde işe yarar. Bir kıyıda öğrenilen bir düğüm, bambaşka bir kıyıda bir oltayı kurtarır. Sabırla biriktirilen bir yem sırrı, kilometrelerce ötede bir başkasının kovasını doldurur. Dil, bu paylaşımın önündeki son duvardı Olta Misina o duvarı kaldırdı.
Artık kimse, sırf dilini bilmediği için bir bilgiden, bir dosttan ya da güzel bir sohbetten mahrum kalmayacak. Olta Misina’ yı dünyanın dört bir yanındaki balıkçıların buluştuğu tek bir nokta yapmak istiyorum. Farklı kıyılar, farklı diller, farklı denizler… ama aynı sabır, aynı heyecan, aynı saygı. Burada kimse yabancı değil; sadece henüz tanışmadığın bir oltadaşın var. Sana düşen ;
Nereden gelirsen gel, hangi dilde konuşursan konuş bu kapı sana açık.

Kendi sularını, tekniklerini, hikâyelerini getir. Kendi dilinde oku, kendi dilinde yaz; çeviriyi hiç dert etme. Yazdığın her şey artık çok daha uzaklara ulaşıyor; bir paylaşımın, hiç görmediğin bir kıyıda birinin gününü kurtarabilir.
Tek yapman gereken, denizin o eski cömertliğiyle birbirimize yer açmak: yeni gelene selam vermek, bileni dinlemek, bildiğini paylaşmak.
Olta hazır, deniz geniş, ve artık aramızda dil engeli yok.

Misinayı at dünya senin oltadaşın.
Olta Misina’ nın çok dilli altyapısını sürekli geliştiriyorum. Çeviride bir tuhaflık görürsen bana bildir; birlikte her gün daha iyi hale getiriyoruz.

Geri